Websites

performance16

ADRIAN MUNTEANU


S-a născut în Şcheii Braşovului, cel mai pitoresc cartier al orasului, acolo unde se afla Muzeul Primei Scoli Romanesti si unde diaconul Coresi a tiparit primele carti in limba romana.
Este poet și actor cu peste 20 de premii naționale de interpretare. In ultimii 25 de ani a fost redactor la Societatea Romană de Radiodifuziune și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Romania.
În volum a debutat între anii 1999-2002 cu trei cărţi de basme în versuri, cuprinzând 365 de poveşti originale. Din aceste povești si-a alcătuit un scenariu și a jucat de unul singur un spectacol, timp de două luni, în Canada in anul 2003, pentru copiii comunităților românesti, de la Vancouver până la Montreal.
Din anul 2004 scrie sonete, fiind autorul a șapte volume, scoase în șapte ani consecutivi. De același autor a mai apărut volumul “Odihna Zborului (soneforisme)” și antologia de sonete Fluturele din Fântână, apărută anul trecut.
Volumul de sonete “7” a fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor, în 2011, iar în 2012 a primit Premiul European de Poezie NUX la Târgul Internațional de Carte de la Milano.
Din anul 2008 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania și membru al Asociației scriitorilor de limba română din Quebec.

Cu prilejul apariției antologiei sale de sonete, Adrian Munteanu a prezentat și va continua să prezinte în numeroase localități din țară și din străinătate recitalul de sonete „FLUTURELE DIN FÂNTÂNĂ”, un prilej de a cunoaște pe viu o serie de sonete ale sale diferite ca tematica și a familiariza spectatorii cu cel ce realizează evenimente inedite, unice în România, folosind dubla ipostază cu care a fost dăruit, aceea de poet și de actor. Ceea ce face Adrian Munteanu este cunoscut ca PERFORMANCE POETRY, o modalitate prin care poezia este regina manifestării și nu vorbele despre poezie. Sunt 50 de minute de sonete în interpretarea autorului, cu regie, cu mișcare, cu implicarea spectatorilor, adică transformarea poeziei în spectacol. Nu mai este nevoie de banala masa de prezidiu in spatele careia cativa “initiati” vorbesc cu suficienta despre poezie. O face autorul însuși, fara intermediari, lasand poezia sa circule liber pe traseul autor-cititor.
Recitalul este urmat de un dialog cu cititorii și de o sesiune de autografe.

Așadar, Adrian Munteanu, sonetul românesc și armonia unei întâlniri unice.